CV rengimo įgūdžius būtina tobulinti net ir specialistams

Tiek ką tik studijas baigusiam jaunuoliui, tiek jau darbo duonos paragavusiam specialistui, norinčiam rasti naują darbą, neretai tenka susidurti su problemomis jau pirmajame paieškos etape. Viena yra darbo ieškoti per įdarbinimo agentūras, o visai kas kita – savarankiškos darbo paieškos. Įmonės, užsiimančios personalo atranka , tarpininkaudamos tarp darbo ieškančių specialistų ir jų ieškančių įmonių paprastai sukuria patogias sąlygas įdarbinimo procesą pereiti be CV rengimo ir teikimo.

Tačiau kur kas dažnesnė praktika Lietuvoje – tai darbo paieškos internetu, kai darbdaviui siunčiamas CV ir motyvacinis laiškas. Deja, pastebima tendencija, kad kartais net ir aukštas kompetencijas bei rimtos darbo patirties turintys specialistai negauna geidžiamos darbo vietos dėl prastai pateikto gyvenimo aprašymo, kuris neatspindi specialisto gebėjimų arba yra netinkamai parengtas.

Kokios dažniausios CV rengimo klaidos?

Geras gyvenimo aprašymas – tai struktūriškai patrauklus ir gramatiškai teisingai parengtas tekstas. Priklausomai nuo darbdavio, jau pirmajame sakinyje įsivėlusi gramatinė klaida gali tapti lemtinga.

Personalo atranką vykdančios įmonės taip pat pastebi, kad darbdavio nuomonė apie kandidatą tiesiogiai priklauso nuo CV ilgio, skyrelių išdėstymo, informacijos apie asmenį trūkumo arba pertekliaus bei neskoningo, perkrauto dizaino.

Tačiau didžiausia klaida yra gyvenimo aprašymo neadekvatumas, kai CV ruošiamas šabloniškai, neatsižvelgiant į darbovietę bei darbo vietos specifiką. Tarkime, jeigu kandidatas turi mišrios darbo patirties (pvz. pardavimų ir rinkodaros srityse), tuomet, pretenduodamas į pardavimų vadovo poziciją jis turėtų koncentruotis į pardavimų patirtį. Juk darbdavys ieško daugiausiai kompetencijos turinčio specialisto, kuris užtikrintų naudą organizacijai , o ne „visų galų meistro“.

Personalo atrankos ekspertai šiandien ne tik tarpininkauja vykdydami tikslingą darbuotojų paiešką įmonėms, bet ir siūlo karjeros konsultavimo paslaugas jauniems specialistams arba darbovietę pakeisti norintiems profesionalams, kurie nėra susipažinę su šios dienos darbo rinkos taisyklėmis.

Šių konsultacijų metu kandidatai nuo A iki Z mokomi, kaip parengti gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką ir net gi kaip pasiruošti darbo pokalbiui su darbdaviu, tinkamai reprezentuoti savo asmenybę, o svarbiausia, kaip iš pirmo karto koncentruotai ir tikslingai suteikti darbdaviui aktualią informaciją apie savo kompetencijas, patirtį ir vertybes.

Versle žmogiškasis ryšys ir socialiniai įgūdžiai turi itin didelį svorį. Juk darbuotojų paieškoje žmogus renkasi žmogų, todėl gebėjimas save profesionaliai reprezentuoti darbdaviui yra didelis privalumas.

Visos naujienos